sobota, 27 lutego 2016

Zapiekany fenkuł z serem kozim





serowo i zdrowo
koper włoski i cebula


Muszę przyznać że fenkuła robiłam po raz 1. i mile zaskoczył mnie jego anyżkowy posmak. Właściwie jadłam go nieświadomie juz wcześniej w jakichś tam włoskich restauracjach jako jedno z "warzyw z grilla" no ale nieważne. Inspirację zaczerpnęłam z dość znanej książki "Obfitość". 
W związku z moim biologicznym zacięciem do tej pory zastanawiam się czy jadłam liście spichrzowe czy modyfikację pędu - bulwę. Warto (lub nie warto) pamiętać że jedząc ziemniaka jemy bulwę (modyfikację pędu lub inaczej łodygi, a nie jego korzeń), natomiast spożywając cebulę jemy liście spichrzowe - ale to chyba dość oczywiste. Mój niezdrowy rozsądek podpowiada mi że to liście ale wszędzie (czyli w internecie) warzywo to jest przedstawiane jako bulwa. Wniosek: nie wierzcie internautom. Oni kłamią. 
Sery kozie posiadają łatwo przyswajalne białko. Podobno. I raczej tak jest. I mniej laktozy. Czyli generalnie lepsze. Ale nie dajmy sie zwariować...
Jak mówią eksperci - najważniejsza jest różnorodność, a przynajmniej tak słyszałam ;)
A co do tych serów użyłam takie pleśniowe nieziemskim zapachu bardzo starych skarpetek. Smakowicie pachnące. Dla mnie im intensywniej pachną, tym lepiej ;)
Uwaga jeśli nie macie jakiejś nowoczesnej lodówki z wentylacją - spożyjcie od razu. 


Przepis:

2 duże fenkuły (tudzież kopry włoskie)
1 cebula, pokrojona w piórka
ser pleśniowy kozi miękki (jak camembert)
ser kozi twardy 
ser pecorino lub parmezan
szklanka mleka (lub trochę więcej)
pół szklanki mąki gryczanej (lub kukurydzianej)
pół szklanki śmietany (18stki lub 30stki)
trochę masła klarowanego i oliwy
przyprawy: pieprz, sól, tymianek, chyzop, świeża bazylia


Przygotuj fenkuły. Obierz z zewnętrznych liści i odkrój zielone liście.
Pokrój w plastry o grubości 1 cm.
Rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oliwy na patelni i wrzuć czosnek.
Zrumień plastry fenkułów na złoto. 
Umieść je w naczyniu żaroodpornym.
Następnie, na tej samej patelni zeszklij cebulę i wysyp na fenkuły.
Aby przygotować sos, rozgrzej łyżkę masła na patelni i podsmaż chwilę mąkę. 
Wlej mleko. Dodaj starte sery (ok. 1 szklanka razem) i wymieszaj do rozpuszczenia serów. Dodaj przyprawy. 
Wlej śmietanę. Płynny sos wylej na warzywa w naczyniu żaroodpornym.
Posyp obficie tartymi serami i połóż na wierzch plastry miękkiego sera koziego.
Zapiekaj w 180 przez ok. 40 min lub więcej.


Buon appetit !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz