poniedziałek, 8 lutego 2016

Muffin in a mug czyli co nieco o babeczkach z kubeczka








Mikrofalówka. Cud techniki wynaleziony przez niejakiego Spencera z USA. Działa na zasadzie wytwarzania mikrofal które powodują drganie cząsteczek wody, innymi słowy pochłaniają one energię fal a nadmiar wydzielają w postaci ciepła.   A że niemal każdy produkt spożywczy ma w sobie wodę, nawet jeśli nie jest płynny, podgrzewa się. Kartka papieru nie w sobie wody - nie podgrzeje się, a raczej się nie spali. A co z folią aluminiową i babciną porcelaną ze złotymi wzorkami ? No, to juz inna bajka. Metale - w sieci krystalicznej mają wolne elektrony, dzięki czemu przewodzą prąd elektryczny. Dostarczenie tak dużej energii jaką niosą mikrofale powoduje że elektrony zostają wybite z sieci krystalicznej metalu (w ten sposób oddają nadmiar energii) co możemy zaobserwować - folia aluminiowa iskrzy w mikrofalówce. 

W tym jakże cudnym urządzeniu robiłam wiele. Od karmelu po risotto. Lecz najbardziej lubię i najcześciej robię właśnie - babeczki z kubeczka. 






Czekoladowa z truskawkami:





Jajko
łyżka mąki kukurydzianej
łyżka mąki gryczanej
Łyżeczka kakao
2 łyżki jogurtu naturalnego 
pół łyżeczki sody
cynamon
2 łyżeczki dżemu truskawkowego
tak ze 4 truskawki :) (akurat mam nadmiar zamrożonych)
5 kostek czekolady - białej i gorzkiej - pokrojone na mniejsze kawałki
troszkę Bailey's :) jeśli chcesz

Polewa: łyżeczka masła orzechowego, 50 ml śmietanki 30%, 3 kostki czekolady karmelowej (użyłam tej z solonymi orzeszkami)

Wymieszaj dobrze wszystkie składniki w kubku, żeby nie było grudek.
W filiżance umieść składniki na polewę. 
Włóż oba naczynia do mikrofalówki.
Ustaw na 1 min.
Wyciągnij polewę i mieszaj aż składniki sie połączą.
Podgrzewaj kubek z babeczką jeszcze przez około 2 min. 
Obserwuj sytuacje żeby nie uciekła z kubka - mocno urośnie aby następnie opaść trochę.
Polej polewą.
Zjedz. 
Smacznego.




Sernikowa z jagodami:





jajko
2 łyżki ekspandowanych nasion amarantusa (albo jakiejś mąki)
łyżeczka syropu klonowego albo miodu
3 kostki czekolady białej, posiekanej
trochę białego twarogu, pokrojonego w kostkę
mniejsza garść jagód (tak mam obecnie nadmiar mrożonych owoców)
pół łyżeczki sody
łyżka jogurtu naturalnego
trochę płatków migdałów
cynamon
wanilia
łyżka likieru pomarańczowego jeśli chcesz :)

Umieść składniki w kubku i dobrze wymieszaj.
Podgrzewaj w mikrofalówce przez 3 min.
Możesz zrobić polewę ze śmietanki i białej czekolady, jak powyżej - wtedy będzie idealna.





Enjoy.



PS.  Iga dzięki Tobie odkryłam piękno i prostotę babeczek z kubeczka. Dziękuję. :*






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz