czwartek, 4 lutego 2016

Lekarstwo na dzisiaj






Słodko.
Tylko pączusie.


Od rana słyszę tylko o pączkach. Internet, radio, telewizja - niezdrowe, zdrowe, tłuszcz, zła dieta, cukier zabija, przepisy przepisy przepisy na pączki faworki i inne pierdoły, pączki za 59gr, jeść czy nie jeść oto jest pytanie ?, ludzie kupujcie leki na zgagę, Jak poskromić skutki przejedzenia ? (Odp. brzmi... Hmm nie jeść ?!) Szaleństwo.


Mimo tego omal nie zapomniałam, że:
W końcu jest tłusty czwartek czyż nie? 

Tak. Więc są i pączki. Wiecie, że jak się nie zje dzisiaj pączka to ma się pecha przez cały rok ? Chyba wolę nie ryzykować :) Zjadłam 2 więc będzie podwójne szczęście. Przyda się, a jakże. 



150 g twarogu
1 ugotowany ziemniak
4 łyżki syropu klonowego
1 szklanka mąki jaglanej (zmiksowanej kaszy jaglanej)
0,5 szklanki mąki ryżowej
25 g drożdży
100 ml mleka
ziarenka z połowy laski wanilii
łyżeczka cynamonu
łyżeczka miodu

Nadzienie:
Dżemor truskawkowy + płatki róży w cukrze (w proporcji 3:1)

Polewa:
Biała czekolada + śmietanka 30%
(Użyłam 4 kostek i jakieś 100 ml śmietanki)

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z miodem, dodaj wanilię.
Do blendera wrzuć twaróg, ziemniaka i zmiel na gładką masę.
Dodaj mleko z drożdżami i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie.
Resztę składników wymieszaj w misce.
Dodaj mokre składniki do suchych.
Wyrób ciasto. Będzie kleiste i dość trudne w obróbce. Tak ma być.
Pozostaw nieco do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (np. przy kaloryferze) - tak na ok. 30 min.
Ulep kulki. 
Zagrzej olej w rondlu i smaż każdą przez jakieś 5 min, może mniej albo więcej, to zależy od temp. oleju. Niewiem sama w jakiej temp. smażyłam, zawsze oceniam "na oko" :)
W tym czasie przygotuj nadzienie, i polewę: włóż do mikrofalówki czekoladę ze śmietanką i podgrzewaj przez ok. 30s, a następnie wymieszaj łyżeczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Nadziej strzykawą i polej polewą.
Konsumuj.

Smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz