wtorek, 2 lutego 2016

Dzisiaj jesz gofery



GOFRY.


Kiedyś jadłam mąkę pszenną, (naprawdę!). Najlepsze gofry to te na drożdżach - belgijskie. Tak. Najlepsze można zjeść oczywiście w dobrych kawiarniach - tak jak lody... Te dwie rzeczy lubię najbardziej bo nie mogę zrobić w domu takich idealnych jak jem w kawiarni. A i jeszcze prawdziwa, gęsta, gorąca czekolada - to trzy. 


Więc jeden przepis bezglutenowy, a drugi glutenowy.



Gofry jaglane:




(na 1 porcję)

100g kaszy jaglanej
mleko migdałowe (do ugotowania kaszy)
miód lub syrop klonowy (do smaku, zalecam 1 łyżkę)
1 jajko
1łyżeczka lnu mielonego
łyżeczka oleju kokosowego
goździki
cynamon

Kaszę ugotuj w mleku z goździkami i cynamonem, wystudź. 
Do lekko ciepłej kaszy dodaj miód/syrop klonowy, olej kokosowy i len. 
Wymieszaj. 
Dodaj jajko, wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Smaż w dobrze rozgrzanej gofrownicy na oleju kokosowym. 
Podawaj z jogurtem, syropem klonowym i owocami sezonowymi.





Gofery czekoladowe:

(na ok. 10 mniejszych gofrów)

3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
cukier z prawdziwa wanilią (ok. 3 łyżki)
3 łyżki miodu
50 g masła roztopionego
150 g mąki pszennej (możesz zastąpić ją ryżową)
30 g kakao
szklanka mleka
łyżeczka proszku do pieczenia

Ubij białka, pod koniec ubijania dodając cukier (jak na bezę).
Żółtka w ucieraj z miodem w osobnym naczyniu.
Dodaj roztopione, ostudzone masło, zmiksuj.
Dodaj przesianą przez sito mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Zmiksuj.
Następnie dodaj ostrożnie ubite białka i wymieszaj powoli łyżką.
Smaż na dobrze rozgrzanej gofrownicy (ważne!) na oleju kokosowym albo rzepakowym.
Podawaj z syropem klonowym i cukrem cynamonowym. 



Enjoy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz