sobota, 6 lutego 2016

Selerokalafiorotto z buraczkami w balsamicznej glazurze tymiankowej







Zimowe trio:
Kalafior 
Seler
Buraki



Dzięki dziadku za wasze ogródkowe warzywka. Dziś na obiadek zrobiłam cuś takiego. Troche takie risotto warzywne, generalnie niewiadomo co. Ale pisze o tym bo szczerze... bardzo mi smakowało. Polecam bo sycące, naprawdę.
A ile witamin i innych super rzeczy ! Na przykład buraki - antocyjany (przeciwutleniacze - wiążą wolne rodniki, które mogą być przyczyną transformacji nowotworowych, gdyż powodują degradację DNA), mają więc wartości popularnie zwane jako "antynowotworowe", seler - mało kalorii, a witaminy C więcej niż w cytrusach, to samo dotyczy również pasternaka, dawno zapomnianego warzywa, jest on w smaku podobny do marchewki lecz wygląda jak pietruszka. Był uprawiany w Polsce masowo zanim jeszcze sprowadzono włoszczyznę (taka ciekawostka). A kalafior - da nam minerały takie jak potas i magnez a także witaminy z grupy B. 
Co do witaminy C...
Wiecie że marynarze często chorowali na szkorbut z powodu niedoboru kwasu askorbinowego bo nie jedli warzyw których nie dało sie przechowywać przez dłuższy czas na statku ? I dlatego właśnie gniły im dziąsła i wypadały zęby.  
Także jedzcie warzywa, a jakże.



/na 1 porcyje/

100 g kalafiora
połowa małego selera, obranego
średni pasternak, obrany
połowa buraka, ugotowanego lub upieczonego
1 mała cebulka, pokrojona
ząbek czosnku
250 ml wywaru z warzyw lub bulionu
50 ml białego, wytrawnego wina
sos balsamiczny
świeża natka pietruszki, posiekana
30 g sera pecorino
przyprawy: sól, pieprz, chilli, papryka wędzona, tymianek
pół garści rodzynek
1 łyżeczka masła klarowanego

Kalafior i seler rozdrobnij w blenderze do uzyskania ziarnistej masy (jak ryż).
W dość głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć rozgnieciony czosnek.
Następnie dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. 
Dodaj warzywa i wino, po paru minutach wlej bulion.
Pasternaka pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw. 
Dodaj przyprawy, gotuj do miękkości (mi wyszło jakieś 15 min).
W międzyczasie zetrzyj pecorino na tarce o drobnych oczkach.
Dodaj ser do warzyw, pomieszaj.
Buraki pokrój w kostkę.
Gdy woda z warzyw odparuje mniej więcej do połowy, przełóż je na talerz.
Zostaw ok. 200 ml wywaru z warzyw z serem do buraków. 
Buraki umieść na patelni z warzyw z wywarem i dodaj sos balsamiczny (ok 1,5 łyżki). Wrzuć rodzynki. Dodaj tymianek i pieprz. 
Zredukuj do konsystencji sosu.
Wyłóż buraki na warzywne risotto.
Posyp natką pietruszki.

Smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz