poniedziałek, 22 lutego 2016

Chlebek dyniowy




Cześć ! Dziś uświadomiłam sobie jak dużo dyni zamroziłam kilka miesięcy wcześniej, więc teraz trzeba to jakoś zjeść ! W zasadzie zamrażam wszystko co zostaje w kuchni, co by się nie zmarnowało ;) (z doświadczenia nie polecam zamrażania pieczarek - robią się wodniste i sflaczałe po rozmrożeniu i bułek drożdżowych - one  pachną zamrażarką, ale to może dlatego że leżały w bliskim kontakcie z leśnymi maślakami)


Tak. Rocznie w Europie na śmietnik trafia około 89 milionów ton (!) żywności. Na całym świecie żywność pochodząca z ok. 30% pól uprawnych nie jest spożywana - ok. 1,3 miliarda ton (!) podczas gdy codziennie głoduje około 870 milionów ludzi...
Niby tylko liczby, ale..
Co by było gdybyś jutro rano zobaczył pustkę w lodówce ? Poszedłbyś do sklepu ? A co jeśli tam nic nie ma ? (No dobra jest ocet, jak za czasów PRL-u, ale poza tym nic) Co byś zrobił ? Wykopałbyś marchewkę z ogródka ? Pod warunkiem że masz ogródek. A jeśli gleba została tak zdegradowana że nie da się na niej nic uprawiać ? Hmm ? 
Wydaje ci się to abstrakcją. Zapewne tak może jest. Ale..
Statystyki mówią same za siebie. Przeczytaj książkę "rewolucja energetyczna" albo "świat na rozdrożu" . To nie jest żadna kryptoreklama. Sie dowiesz o co kaman.


Chyba poruszyłam za dużo wątków od zamrażania przez ekologię do wizji apokalipsy. Uważam po prostu,  że powinniśmy jako naród rozumny homo sapiens być bardziej wrażliwi ekologicznie ! 
I tyle. Koniec.


Czas na przepis!

2 jajka
1 szklanka puree z dyni
200 ml oliwy
nasiona z 1 laski wanilii
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki mielonego lnu
0,5 szklanki ksylitolu
1 szklanka mąki ryżowej lub jaglanej
0,5 szklanki zmielonych migdałów
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
1 łyżeczka zmielonych goździków 
0,5 łyżeczki chilli


Wymieszaj mokre składniki i suche w osobnych naczyniach.
Dodaj mokre do suchych.
Wymieszaj dokładnie do otrzymania gładkiego ciasta.
Wyłóż do małej keksówki (moja ma ok. 25 cm długości), wyścielonej papierem do pieczenia.
Piecz 50 min w temp. 180 st. Celsjusza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz