wtorek, 17 maja 2016

Buraki, kozi ser i czosnek w zapiekance z kaszy jaglanej




Zapiekanka jaglana

Szybka 
prosta 
i pożywna



A co w sobie zawiera ?
A buraki, ser kozi i karmelizowany czosnek... Tak, ten czosnek na jako naturalny antybiotyk. Nie od dziś wiadomo, że to co jemy wpływa na nasz organizm. Negatywnie i pozytywnie, oczywiście - zależy co. Niektórzy jednakże tego sobie chyba nie nogą uświadomić, niestety. Hej, nawet nie wiecie jak to co jecie może wpłynąć na wasze funkcje życiowe, to jest i ogólne samopoczucie a nawet zdolność koncentracji ! O odporności nie wspominając...


Składniki:
ok. 150 g kaszy jaglanej (odmierzonej przed ugotowaniem), ugotowana na sypko
2 jajka
2 większe buraki, ugotowane lub upieczone, pokrojone na mniejsze kawałki
kozi twaróg, ok. 100 g
ser kozi, może być dojrzewający lub nie, ok. 100 g lub mniej, pokrojony w kostkę
1 większa główka czosnku, ząbki obrane z łupin
ocet balsamiczny
domowy dżem z jabłek
łyżka miodu
3 pędy selera naciowego, pokrojone na kawałki ok. 0,5 cm.
świeże zioła: bazylia i oregano
pieprz
sól
sok z cytryny


Aby skarmelizować czosnek, obierz go i umieść na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego lub oleju kokosowego. Trzymaj na średnim ogniu pod szczelną przykrywką ok. 10 min.
W międzyczasie przygotuj mieszankę: 2 łyżki dżemu jabłkowego, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, sól, pieprz.
Gdy czosnek stanie się miękki wlej mieszankę do czosnku i zredukuj w miarę potrzeby do otrzymania koksystencji sosu.
Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Do w miarę przestudzonej kaszy dodaj jajka, połowę startego sera (tego twardego), sól, pieprz, zioła, sok z cytryny, łyżkę octu balsamicznego i 2-3 łyżki dżemu jabłkowego. Możesz dodać trochę oliwy lub oleju z pestek dyni. 
Masę kaszową umieść w solidnie wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Powciskaj kawałki buraków i czosnek, a także kawałki twarogu i sera koziego. 
Posyp dodatkowo tartym serem, pieprzem i ziołami.
Piecz w piekarniku (rozgrzanym) w 180 st. C. przez ok. 30 min.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz