poniedziałek, 23 maja 2016

Waniliowo-kardamonowe owsiane koniki





Wanilia
Kardamon
Czekolada



Maślane koniki dające sporą dawkę energii !  



250 g płatków owsianych, zmielonych
50 g mielonego siemienia lnianego
szklanka miodu
100 g masła
1 jajko
5 zmielonych strąków kardamonu, zmielone np. w moździeżu
szczypta soli
ziarenka z 1 laski wanilii


Roztop masło w rondelku z miodem, wanilią i kardamonem.
Odstaw do przestygnięcia.
Dodaj jajko, wymieszaj a następnie resztę składników.
Raczej płynne ciasto wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Możesz dodać jeszcze mąki do ciasta po schłodzeniu jeśli będzie zbyt kleiste, ale nie za dużo bo ciastka nie będą kruche. 
Wyrób ciasto z odrobiną mąki (użyłam ryżowej), cienko rozwałkuj i wykrawaj. 
Umieść ciacha na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. Celsjusza przez ok. 12-15 min. aż lekko się zarumienią.
Po wyciągnięciu będą miękkie, lecz stwardnieją jak wystygną.

Polecam polać polewą czekoladową :)


Smacznego ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz