czwartek, 19 maja 2016

Super zupa





Kolejny sposób na przeziębienie...
 Gdy żelazna odpornośc zawiodła. 



Katar, kaszel i ból gardła. 
Bakterie !!! Infekcja !!! 
Tym karmią nas reklamy - żel, spray, tabletki - kup, a będziesz zdrów !

Nie wątpię, ale po co wydawać pieniądze leki koncernów farmaceutycznych skoro sami możemy coś podziałać... A konkretnie ugotować oczywiście. 

Przede wszystkim ludzie nie spożywajcie antybiotyków na jakieś tam lekkie przeziębienie ! 
Chcecie uodpornić na nie wasze bakterie czy co ? Tak, tak wzrost częstotliwości spożywania antybiotyków powoduje zwiększenie ilości szczepów bakterii które uodporniły sie na antybiotyki. 
Tak jak ludzie mogą zdobyć odporność na chorobę, przechodząc ją, tak bakterie mogą zyskać oporność na konkretny antybiotyk, lub jego większe stężenie poprzez kontakt z nim i mutację w materiale genetycznym jego plazmidu.
Koniugacje między osobnikami bakterii czy tam tzw. prowadzą do wymiany genów, co sprzyja utrzymaniu sie w populacji cech korzystniejszych, progresywnych, wiec przyczynia sie do powstawania nowych lepszych szczepów. 
Czyli no nie do końca tak samo, bo człowiek zyskuje odporność dzięki działaniu swojego układu odpornościowego, ale jakaś analogia istnieje. 

Czosnek - naturalny antybiotyk

Czosnek zawiera aminokwas siarkowy allinę i enzym allinazę, która po roztaciu, rozgnieceniu itp. zamienia go w allicynę. I to właśnie allicyna ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze.



Przepis /na ok. 3 porcje/

wywar warzywny z włoszczyzny, kopru włoskiego i ciecierzycy
2 główki czosnku, ząbki obrane, czosnek upieczony lub usmażony pod przykryciem do miękkości
sok z 1 czerwonego grejpfruta z miąższem
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chilli (lub więcej)
pół łyżeczki nasion kolendry
łyżeczka imbiru
pieprz
sól

dodatkowo: pestki dyni, kiełki, zgrillowany ser halloumi do podania


Umieść wszystkie składniki w jednym garze, zagotuj i chwile trzymaj na ogniu, ok. 20 min :)
Zmiksuj na krem, pozostawiając część warzyw z ciecierzycą lub samą ciecierzycę, którą dodaj później do zupy. 
Dopraw olejem z pestek dyni lub sezamowym. 
Rzuć na krem trochę pestek, ser i kiełki.

Buon appetito !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz