wtorek, 17 maja 2016

Makowiec nietradycyjny



Makowo i migdałowo
Szybkie, słodziutkie ciacho z kremem daktylowym.


Tak. Mak. 
A jak mak to wiadomo - alkaloidy i te sprawy. Akurat ten co jemy - mak niebieski wyróżnia się niską ich zawartością w przeciwieństwie do maku leczniczego, którego sok mleczny (opium) raczej gwałtowniej wpływa na nasz układ nerwowy...
Ale co tam. Mak jest przede wszystkim skarbnicą wapnia - 100 g pokrywa 140 proc. jego dziennego zapotrzebowania. Tłusty to on jest. 
Spokojnie, zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, nie odłoży się wam w naczyniach krwionośnych jako blaszki miażdżycowe :)


0,5 kg masy makowej*
150 g płatków jaglanych
1 jajko
pół paczki budyniu waniliowego (proszku)
3 jabłka, starte na tarce
100 g miodu
trochę amaretto
3 łyżki dżemu śliwkowego
100 g twarogu (najlepiej półtłustego ale no dobra, może być chudy), zmielony

suszone daktyle, namoczone w wodzie przez noc, ok. 100 g
woda
amaretto lub/i ekstrakt z wanilii


*masa makowa:

250 g suchego maku
sok z 1/2 pomarańczy
50 g rodzynków
3 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 łyżki rumu
1 łyżeczka cynamonu
50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
50 g drobno posiekanych migdałów
garść suszonych śliwek pokrojonych na małe kawałki
garść suszonych fig, także pokrojonych na mniejsze kawałki
skórka otarta z 1 pomarańczy (niewoskowanej)
3 łyżki miodu (lub więcej)
50 g daktyli - drobno pokrojonych
50 g kaszy jaglanej, ugotowanej

Zalej mak wrzącą wodą. 
Odstaw na całą noc. W ten sposób powinniśmy się pozbyć goryczki.
Odlej nadmiar wody i zmiel w thermomixie/blenderze.
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Masę makową połącz z twarogiem, dżemem, jajkiem, jabłkami i amaretto. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Piecz w 180 st. Celsjusza przez 40 min.

Krem daktylowy: 
Umieść odsączone daktyle w blenderze i zmiksuj je na gładką masę. 
Możesz dodać wody. 
Dodaj także nieco amaretto lub ekstraktu z wanilii.

Upieczone ciasto posmaruj kremem. 
Posyp bakaliami - u mnie była żurawina, suszone śliwki i figi i oczechy włoskie. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz