niedziela, 19 czerwca 2016

Szarlotka lawendowo - kokosowa




Ciasto z jabłkami, chyba nie szarlotka czy tam jabłecznik, a już na pewno nie apple pie, takie to raczej apfelkuchen, tylko ten kokos...

No tak, kokos tak trochę przez przypadek, tym razem intuicja mnie nie zawiodła, daje ciekawy smak w połączeniu z lawendą, doskonale podkreśla orzeźwiający smak soczystych jabłek.


/okrągła forma o średnicy 25 cm/

3 duże zielone jabłka, twarde 
2 łyżki suszonych okwiatów lawendy (albo świeżych)
łyżeczka cynamonu
łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z połowy laski
sok z cytryny
2 łyżki miodu
200 ml wody
trochę rumu

3 jajka
150 ml miodu
1,5 szklanki mąki owsianej
0,5 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
1 łyżka kwiatów lawendy
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii (prawdziwego - ważne!)
50 ml malibu

Co do jabłek, obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne.
Pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny, aby nie zciemniały.
W szerokim rondlu lub na dużej wysokiej patelni umieść lawendę, cynamon, miód i wodę.
Podgrzej do momentu rozpuszczenia miodu.
Umieść jabłka w tym rzadkim syropie, dodaj wody w miarę potrzeby, lecz nie za dużo. Nie wszystkie jabłka powinny być zakryte.
Przykryj pokrywką i gotuj, lecz nie więcej niż 10 min, sprawdzaj czy plastry jabłek się nie rozpadają.
Gdy jabłka nabiorą aromatu, umieść je na spodzie formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej niewielką ilością oleju kokosowego.
Skrop niewielką ilością rumu.
Płyn po gotowaniu jabłek zredukuj do konsystencji syropu.

Ciasto: odseparuj białka od żółtek, żółtka utrzyj z miodem, dodaj powoli i ostrożnie olej, miksując nieprzerwanie, a to dlatego że krzepnie w dość niskiej temp. przez co mogą pojawić się grudki, a nie chcemy tego.
Dodaj ekstrakt z wanilii i malibu, zmiksuj.
Wrzuć pozostałe suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kokos i lawendę. Zmiksuj ponownie.
W osobnym naczyniu ubij pianę z białek wraz ze szczyptą soli i dodaj ostrożnie do ciasta.
Wymieszaj zagarniając ciasto od środka do ścianek naczynia, aby zamknąć w nim pęcherzyki powietrza.
Gotowe ciasto wyłóż na jabłka i piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. Celsjusza przez ok. 45 min.
Gdy gotowe, odwróć jabłkami do góry i polej wcześniej przygotowanym syropem.

Bon appetit !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz