piątek, 3 czerwca 2016

Ciacho z rabarbarem



Barbara z Giblartaru zrobiła ciasto z rabarbaru ;)

Czyli troszkę kwasu dikarboksylowego nam nie zaszkodzi.
Rabarbar zawiera w sobie ten ów kwas, inaczej szczawiowy. Spożycie go w nadmiarze, może nie tylko wywołać efekt przeczyszczający, ale również niedobór wapnia. A to dlatego że kwas szczawiowy reaguje z jonami wapnia, tworząc szczawian wapnia, który jako że to substancja jonowa ma postać kryształu i niestety odkłada się w nerkach przyczyniając się do tworzenia kamieni. 

Ale co tam! Ponadto bogaty w witaminę C, A, E, i fosfor, i magnez, i jeszcze antyoksydacyjne polifenole.

A i jeszcze ciekawostka: w chińskiej medycynie ludowej rabarbaru używano jako środek na bolące zęby. Pędy, wcześniej usmażone, moczyło się w alkoholu, potem powstałym roztworem nasączano kawałek materiału, przykładano do zęba i ból natychmiast mijał. Podobno.  


/na formę ok. 30cm x 30 cm/

5 łodyg rabarbaru
3 łyżki miodu
ziarenka z 1 laski wanilii
1,5 cm startego korzenia imbiru
0,5 szklanki wody

200 g mąki owsianej 
70 g mąki gryczanej
100 ml oliwy
3 łyżki maku
0,5 kubka miodu
2, cytryny, organiczne, niespakowane, a właściwie ich skórka, starta na tarce
3 jajka, białka i żółtka osobno
1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150 g)
150 ml kefiru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kardamonu
0,5 łyżeczki soli

Umyj i pokrój rabarbar w ok. 5 cm kawałki.
W rondlu podrzej wodę, miód, wanilię i imbir. 
Dodaj rabarbar i duś pod przykryciem 10 min aż lekko zmięknie, lecz nie będzie się rozpadać. 
W misce wymieszaj ze sobą składniki suche: mąki, proszek do pieczenia, mak, kardamon i sól.
Do drugiej miski wlej oliwę i miód. 
Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Dodaj żółtka i miksuj ponownie.
Następnie dorzuć skórkę z cytryn i ekstrakt z wanilii, wymieszaj.
Dodaj suche składniki do masy jajecznej.
Po zmiksowaniu uzyskasz nieco suche, puszyste ciasto.
Dodaj do niego kefir, wymieszany wcześniej z jogurtem i zmiksuj.
Gdy rabarbar jest gotowy, wyciągnij go z syropu i poukładaj na spodzie formy posmarowanej oliwą i wyłożonej papierem do pieczenia. 
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza.
W trzeciej misce ubij białka i dodawaj je stopniowo i ostrożnie do ciasta, mieszając wyłącznie łyżką od środka do ścian naczynia zagarniając pianę.
Wylej ciasto na rabarbar i piecz ok. 45 - 60 min. 
Sok po gotowaniu rabarbaru zredukuj w miarę potrzeby do uzyskania konsystencji syropu.



Upieczone i wystudzone ciasto odwróć ostrożnie rabarbarem go góry i polej syropem.

Smacznego!

1 komentarz: