Jajka
i
dżemor.
Idealny, gdy nie mamy nic w lodówce oprócz jajek, oczywiście!
Dżem tez zawsze sie jakiś znajdzie.
Takie to proste, że wstyd pisać. Ale napiszę.
Składniki:
2 jajka
dżem (u mnie jagodowy z kardamonem)
i (zaszalejmy) szczypta cynamonu
do smażenia: łyżka masła
Wykonanie:
Rozbij jajka w miseczce i wymieszaj widelcem, tak aby białko i żółtko wymieszały się całkowicie, nie może być widoczne białko (to bardzo ważne).
Sypnij trochę cynamonu i wymieszaj.
Rozgrzej masło na patelni. Będzie trzeba pilnować aby sie za bardzo nie rozgrzała, omlet robimy na średnim ogniu.
Trzeba być cierpliwym !
Wlej jajka na patelnię, powoli mieszaj, gdy jeszcze nie są ścięte, gdy masa zacznie gęstnieć, przestań mieszać.
Pozostaw na ogniu do momentu gdy spód się całkowicie zetnie a wierzch będzie nieco płynny lub jak wolisz - nie (w końcu nie wszyscy lubią surowe jajko, wiadomo salmonella i te sprawy)
Lecz salmonelloza nam nie grozi bo:
Następnie smarujemy omlet dżemem i zawijamy, pozostawiamy aby się ściął w środku.
I tyle. Gotowe.
Bardzo syte śniadanie. Naprawdę ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz